Rozterki duszy i serca pragnienia

Wpisy z kategorii: wiem co jem

wiem co jem

MOŻNA NA SŁODKO LUB NA SŁONO

OSTATKI25 dag mąki 1 jajo 1-2 źółtka 12 dkg śmietany(ok 1/2 szklanki ... 2 dag cukru pudru 1 łyżeczka octu 1-2 łyżki spirytusu 50 dag smalcu / do smażenia/ 10 dag cukru pudru /do posypania/ Mąkę przesiać z cukrem,dodać pozostałe składniki,ciasto starannie wyrobić i wybijać wałkiem na stolnicy przez 10 min. aż powstaną pęcherzyki powietrza. Rozałkować ciasto na cienkie placki,pokroić radeł... czytaj dalej

komentarze: 13
babeczki_uR_big.jpg
wiem co jem

SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO..

  Wreszcie mogę na chwilę wziąć oddech i tylko po to, by zaraz zająć się robotą,bo święta tuż,tuż. Barbary przeżyłam,znaczy mój żołądek przeżył taki mix różności i tyle słodkości,sama w to nie wierzę,że tyle mogłam zjeść i wypić. "Mikołajek" zbytnio nie nadszarpnął mojej kieszeni,był mało wymagający,też się zdziwiłam,ale może wydoroślał i zrozumiał,że babcia biedna emerytka. Jest dobrze,myś... czytaj dalej

komentarze: 9
wiem co jem

DOFINKI, A NA DESER CIASTO ZIEMNIACZANO MIGDAŁOWE

Jedna impreza u Barbary nr.1 już za mną,jutro obiad u Barbary nr.2,trzecia już się wypisała z imprezowania i w poniedziałek stawia tylko kawę i ciacho.I tak oto grudzień imprezowo rozpoczęty. Basia nr.1 lubi zaskakiwać i każego roku wprowadza coś nowego na swój stół imieninowy.Ponieważ te nowinki kulinarne bardzo mi smakowały,zapisałam je sobie i pragnę się nimi podzielić z Wami drodzy goście ... czytaj dalej

komentarze: 11
images_k8_big.jpg
wiem co jem

ZDROWIE I URODA

Orzechy uważano kiedyś za owoc magiczny,dlatego wprowadzono zwyczaj jedzenia ich w Wigilię.Wierzono,że jedzenie ich w tak uroczystym dniu zapewni pomyślność na cały rok.Tak oto znalazł się orzech na liście różnych przepisów kulinarnych i cukierniczych,a nawet w produkcji alkoholi. Orzechy są nie tylko bardzo smaczne ale  również bardzo zdrowe,chociaż nie dla wszystkich,bo niestety są ludzie uc... czytaj dalej

komentarze: 15
221012r_007_i6_big.jpg
wiem co jem

CIASTECZKA GOTOWE W MIG

SZYSZKI 125g masła 300g krówek kieliszek dowolnego likieru-ja dodaję kawowy,a gdy nie mam to dodaję rum. Rozpuszczamy na wolnym ogniu,jeżeli to jest kuchenka gazowa,to dobrze jest podstawić płytkę jakiej się używa przy smażeniu np.powideł,przeciw przypaleniu. czytaj dalej

komentarze: 16
img_thing_LA_big.jpg
wiem co jem

KOKTAIL

Świat się zmienia, wraz z nim gusta, punkt widzenia i kąt spojrzenia oraz  smaki podniebienia, kiedyś odrzucane, a dziś uwielbiane, kiedyś zuchwałe, czytaj dalej

komentarze: 7
wiem co jem

NALEWKA DLA ZDROWIA I NA FRASUNEK

LIKIER MALINOWY/SMOCZA KREW/na 2litry 1i 1/2kg malin 70dag cukru 1/2 litra spirytusu i tyleż samo wódki Maliny wsypać do dużego słoja,zasypać cukrem,przykryć gazą i odstawić na tydzień w nasłonecznione miejsce.Codziennie potrząsać słojem,aby cukier się rozpuścił,następnie przelać do garnka i zagotować.Otrzymany sok przecedzić przez sitko,następnie przelać przez gazę,ostudzić i wymieszać z... czytaj dalej

komentarze: 7
odwiedzin: 688381
do góry